Wist je dat....


hondinkont

 

Een hond een miljoen keer beter kan ruiken dan een mens?

Nu snap je wel waarom een hond altijd met zijn neus over de stoep aan het snuffelen is. Hij kan zelfs meerdere geuren tegelijk ruiken! Eigenlijk “kijkt” een hond met zijn neus. Voordat je erg jaloers gaat worden: het is vast geen pretje om de stinksokken van je vader te kunnen ruiken terwijl hij zijn schoenen nog aan heeft. Of de scheet van je broertje terwijl hij boven is. Of de oksels van je juf terwijl je achterin de klas zit. Dus wees maar blij met je bescheiden neusje.

spinnen

 

Er bijna 50.000 verschillende soorten spinnen op de wereld zijn?

Ik ben niet bang voor spinnen, maar krijg toch wel een beetje de kriebels als ik aan zoveel spinnen bij elkaar denk. Lang niet al die spinnensoorten komen in Nederland voor trouwens. De spinnen die we hier hebben, zoals de kruisspin en de hooiwagen, zijn schatjes vergeleken bij de spinnen die in sommige andere landen voorkomen. De vogelspin en de zwarte weduwe, dat zijn pas engerds.

 

koe

 

Een koe maar 20 minuten per dag slaapt?

Wat zijn wij dan een slaapkoppen hè. Maar koeien hebben verder ook niet zo’n vermoeiend leven. Beetje grazen, beetje herkauwen en dat was het wel. Jij moet naar school, hockey, voetbal, vioolles, bij oma op bezoek, huiswerk maken, de hond uitlaten.... zzzzzzz

 

 

 

Er nog steeds nieuwe diersoorten ontdekt worden?

Meestal zijn het kleine beestjes, zoals insecten. Maar dit jaar is er een aap ontdekt die we nog niet kenden!
De soort is lesula genoemd. Zou hij altijd zo zielig kijken? Het schijnt dat de mannetjes ook een bijzonder achterwerk hebben: blauw!
De lesula woont in Congo, een land in Afrika.

 

pigs

 

 

Mensen de enige zoogdieren zijn die moeten leren zwemmen?

Alle andere dieren kunnen dat gewoon, zonder eerst jarenlang te moeten zwoegen in het zwembad. Dat is nou echt iets om jaloers op te zijn!

 

egel

 

Je een egel nooit melk moet geven?

Hoe het zo gekomen is weet niemand meer, maar veel mensen denken dat je een egel melk moet geven. Dat is een groot misverstand, melk is zelfs heel slecht voor egels! Raar maar waar: als je een egeltje vindt en het is gewond of verzwakt, geef het dan een beetje kattenvoer. Dat is wel goed voor een egel.

 

giraf

 

Giraffen verschrikkelijk stinken?

Tenminste, dat vinden wij. Giraffen zelf vinden er niks bijzonders aan. Zoals alles in de natuur heeft het stinken van de giraffe wel een reden: door die stinkende huid krijgen parasieten en bacteriën niet veel kans om te overleven. Daardoor blijft de huid mooi en hebben ze een glanzende vacht. Een schoonheidsluchtje dus!


 

Heb jij ook een leuk weetje en staat het hier nog niet bij? Stuur me dan een mailtje: post@superjuffie.nl
Vertel er wel bij hoe je aan het weetje gekomen bent!